Vuosien varrelta

Musiikkineuvos Toivo Korhosen ja dir.mus. Jukka Kankaisen aloitteesta perustettiinv. 1976
Vantaalle naiskuoro. Sitä oli selvästi kaivattu, koska kuoro hetialoitti 80 laulajan voimin. Taloudellisesti toiminnan teki mahdolliseksi Vantaan kaupungin silloinen työväenopisto, nykyinen aikuisopisto. Jukka Kankainen johti kuoroa 11 vuotta, sävelsi ja sovitti ohjelmistoa sekä kehittiharrastajalaulajista yhä paremmin soivan instrumentin. Ammattimuusikon ottein hän loi perustan, jonka turvin on ollut mahdollista asettaa tavoitteet yhäkorkeammalle. Rohkeasti hän laati 10-vuotiskonserttiin vaativan ohjelman, joka esitettiin myös Haydn-salissa Itävallan Eisenstadtissa.

Syksyllä v. 1987 johtoon siirtyivät musiikinopettajat Ari ja Kaisa Pärnänen, jotka ryhtyivät yhteistoimin luotsaamaan edelleen Suomen suurinta naiskuoroa kohti uusia haasteita. Suuri etu kuorolle oli, että dipl.laulaja Kaisa Pärnänen paneutui tarmokkaasti kuoron äänenmuodostuksen kehittämiseen. Samalla saimme joukkoomme ikioman, upean solistin. Monet Ari Pärnäsen taitavista sovituksista taas kuuluvat kuoron vakio-ohjelmistoon.

Ajankuluessa perinteeksi ovat muodos-tuneet monet tapahtumat. Konserttien lisäksi kuoro on osallistunut LC Vantaa-Martinlaakson järjestämiin itsenäisyys-päivän lipunnostojuhlallisuuksiin sekä kaupungissa järjestettyihin itsenäisyyspäiväjuhliin ja -konsert-teihin. Jo monena vuonna kuoro on aloittanut syksyn laulukauden osallistumalla kesän viimeiseen”Myllyiltaan” Helsinginpitäjän kirkonkylän myllyllä.

VNL:n joulukonsertti onjo muodostunut perinteeksi omassa kotikirkossamme Myyrmäessä. Isänpäiväkonsertti Katriinan sairaalassa on jo joka syksyinen tapahtuma. Lähes vuosittaisten kirkkokonserttien lisäksi kuoro on avustanut monissa jumalanpalveluksissa. Myös Sulasolin laulujuhlat joka viides vuosi ovat vakio-ohjelmassa. Etenkin joulukonsertteihin kuorolla on ollut ilo saada solisteiksi maamme eturivin laulajia, esim. Jorma Hynninen, Taru Valjakka, Merja Wirkkala, Sauli Tiilikainen, Esa Ruuttunen, Aki Alamikkotervo ja Päivi Kantola.

Tunnollinen osallistuminen harjoituksiin, viikonloppuleireille on ollut omiaan viemään kuoroa eteenpäin osaamisessa. Harjoitusten lomassa ovat illanvietot, pikkujoulu- ym. juhlat virkistäneet ja lisänneet yhteenkuuluvuutta. Kuoron pienryhmä lauluyhtye VanDaamit, joka toimii Kaisa Pärnäsen johdolla, on pitänyt omia konsertteja, vieraillut mm. vanhainkodeissa sekä esiintynyt häissä, syntymäpäivillä, muistotilaisuuksissaym. Muillakin kokoonpanoilla kuorolaiset laulavat ja laulattavat edelleen esim. vanhainkodeissa.

Päämäärätietoisen 25-vuotisen toiminnan tuloksena kuoro julkaisi juhlapäivänään 27.10.2001ensimmäisen kokonaan oman levynsä, "Kasvupaikka", joka sisältää kuorolle rakasta ohjelmistoa vuosien varrelta. Samana vuonna VNL valittiin Suomen Naiskuoroliiton ”Vuoden Kuoroksi” varsin aktiivisen toiminnan vuoksi.

Joulun alla 2005 Vantaan Naislaulajat julkaisi toisen levynsä. "Vantaan Naislaulajat Joulukonsertissa". Siinä kuoron solistina toimii maineikas bassolaulaja Johann Tilli, säestäjänään urkuri Niina Tilli. Omalla soolo-osuudella ja kuoron säestäjänä joululevyllä esiintyy Vantaankosken seurakunnan kanttori, dipl.urkuri Kari Jerkku, joka on ollut kuoron uskollinen säestäjä ja yhteistyökumppani lähes koko kuoron toiminnanajan. Myös VanDaameilla on oma osuutensa molemmilla levyillä.

V. 2006 VNL järjesti valtakunnalliset kaksipäiväiset naiskuoropäivät, joihin osallistui liki 300 naiskuorolaista ympäri Suomea. Kuorolaiset ovat ahkerasti osallistuneet Suomen Naiskuoroliiton järjestämiin koulutuksiin ja muutama kuorolainen laulaa myös naiskuoroliiton seniorikuoron Vox Feminaen riveissä.
Vuonna 2008 kuorolaiset suorittivat kaikkiaan 17 Naiskuoroliiton merkkilaulukelloa, ja saimme saavutuksesta haltuumme Suomen Naiskuoroliiton kiertopalkinnot ns. ”kellopokaalit”.

Toiminta tuttujen yhteistyökumppaneiden Vantaan Laulun ja Oltermannien kanssa on jatkunut edelleen. Uutena aluevaltauksena mainittakoon suuren suosion saaneet ”LauantainToivotut”-konsertit, joissa kuorojen lisäksi on mukana ollut Puhallinorkesteri Louhi sekä vierailevia solisteja. Konsertteja on järjestetty neljä kertaa, kolmella viimeisimmällä kerralla on ollut kaksi esitystä suuren yleisömäärän vuoksi.

Ystävyyssuhteita muihin kuoroihin on vuosien varrella solmittu monia ympäri Suomen konsertoimalla eri paikkakunnilla. Viron Tiedeaka-temian Naiskuoron on ystävyyskuoromme lahden takana.

Kuoron ulkomaanmatkoista mainittakoon useat vierailut Tallinnaan, konserttimatkat Itävaltaan, Unkariin, Englantiin, Saksaan ja Islantiin, Reykjavik'iin, jossa osallistuimme v. 2000 ensimmäisille pohjois-maisille naiskuoropäiville. Kesällä 2004 kuoro osallistui kansain-välisille kuorofestivaaleille Unkarin Sopronissa. Samalla matkalla konsertoitiin Slovakian Bratislavassa.

V. 2004 saimme mieluisia vieraita aina Japanista asti. Naiskuoro Oruri vieraili Suomessa ja VNL oli heidän ainoan Suomen konserttinsa emäntänä. Konsertti oli kuorojen yhteinen ja pidettiin Hämeenkylän kirkossa. Yhteistyö japanilaisten ystäviemme kanssa jatkui ja v.:n 2009 huhtikuussa teimme unohtumattoman konserttimatkan Tokioon Oruri-kuoron vieraaksi. Osallistuimme Edogawan kuorofestivaaliin ja pidimme Orurin kanssa yhteiskonsertin. Oli mahtavaa laulaa,kun tuhannen hengen salit olivat täynnä innostuneita kuulijoita. Saimme kokea ainutlaatuista vieraan-varaisuutta ja ystävällisyyttä. Näimme Tokion liikennehulinan, Tyynen meren äärettömän ulapan, kirsikankukat loistossaan ja Fuji-vuorikin näytti meille mahtavan lumisen huippunsa. Orurin jälkeen olemme emännöineet kolmea muutakin japanilaiskuoroa.

Keväällä 2015 VNL osallistui ensimmäisen kerran ulkomaiseen kuorokilpailuun ”Musica Veneziaan”. Matka kaiken kaikkiaan oli hieno kokemus. Tutustuimme uusiin kuoroihin ja kilpailu tuotti oman mukavan jännityksensä. Historian havina tuntui ilmassa, kun kuoro lauloi Venetsiassa Antonio Vivaldin kirkossa. Kaikki kuorot kilpailivat samassa sarjassa. VNL palasi kotiin hopealeima mukanaan ja taas yhtä suurenmoista kuorokokemusta rikkaampana.

Perustajajäsenistä kuoron riveissä laulaa edelleen viisi laulajaa. Koko
kuoronvahvuus on n. 55. Käytännön asioiden hoidosta kuorossa vastaa johtokunta.

Kuoron puheenjohtajina ovat toimineet Pirkko-Liisa Kannas, Mirjami Toivola, Kaarina Laasonen, Eija Kangas-Virtanen, Arja Paatsalo ja Marja-Liisa Jylhä.

2017 Marja-Liisa Jylhä